Wies de Boevé

Wies de Boevé is een van de meest succesvolle contrabassisten van Europa. Als eerste prijs winnaar van maar liefst zeven nationale en internationale wedstrijden staat hij bekend om zijn geraffineerd spel, zijn frisse muzikaliteit met kritische blik op de partituur en ronde toongeving. In 2015 won hij de prestigieuze Deutscher Musikwettbewerb, als eerste contrabassist in de meer dan 40-jarige geschiedenis van deze wedstrijd. Een jaar later won hij bij de ARD-wedstrijd in München zowel de eerste prijs als de publieksprijs en in 2017 bekroonde hij zijn wedstrijdparcours met de eerste prijs bij de Bottesini-wedstrijd in het Italiaanse Crema.

Hij werd geboren in Mechelen en begon zijn contrabasstudies aan het conservatorium van Antwerpen bij Lode Leire. Wies werd al snel opgemerkt door Maurice Aerts die hem van dichtbij volgde en aanspoorde zijn muzikale horizonten verder te verruimen.

In 2007 maakte hij de stap naar het buitenland en verhuisde naar Zürich om er te studeren bij Duncan McTier en Roel Dieltiens. Aansluitend won Wies een plaats in de Karajan-Orchesterakademie van de Berliner Philharmoniker. Hij deed orkestervaring op in dit gerenommeerd orkest en kreeg er les van de solobassisten Janne Saksala en Esko Laine. Tegelijkertijd behaalde hij het solistendiploma bij Božo Paradžik in Luzern en even later sloot hij zijn studies af met het prestigieuze Konzertexamen aan de Berlijnse Hochschule der Künste "Hanns Eisler" bij Matthew McDonald. Deze studies werden mogelijk gemaakt door steun van de Belgische stichtingen Roeping en Spes.

Wies houdt ervan de contrabas in al zijn facetten te tonen en ook de vaak onbekende, solistische muziek voor dit instrument op het podium te brengen. Zo speelde hij contrabasconcerti met onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks München, het Konzerthausorchester Berlin, het Münchner Kammerorchester, het Luzerner Sinfonieorchester, het Brussels Philharmonic, het Thessaloniki State Symphony Orchestra en werd daarbij steeds bejubeld door zowel critici als publiek. Zijn eerste CD met 19e en 20e eeuwse muziek voor contrabas en piano verscheen in 2016 bij Genuin en werd zowel in binnen- als buitenland warm onthaald.

Daarnaast is Wies de Boevé ook als musicus in de orkestwereld zeer actief. Hij is sinds 2015 co-solocontrabassist in het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks  en speelde eveneens met andere toporkesten zoals de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam en het London Symphony Orchestra.

Van 2017 tot 2019 was de jonge contrabassist als professor contrabas verbonden aan de Hochschule für Musik und Theater München. In september 2019 startte hij een nieuwe contrabasklas aan de Zürcher Hochschule der Künste. Hij gaf oa. masterclasses aan de conservatoria van Parijs, London, Amsterdam, Turijn en Madrid en is sinds 2013 coach bij het European Union Youth Orchestra. 

web-site: www.wiesdeboeve.com